Je herkent het vast wel. De aannemer gaat eindelijk aan de gang, overal wordt werk verricht en de facturen stromen maar binnen. Logisch toch? Er wordt immers ook werk verricht? Toch is het verstandig om een moment te nemen om te kijken of je niet teveel betaald.
1. Betalingstermijnen
Je bent niet verplicht om de bouwmaterialen voor te financieren voor de aannemer. Juridisch ben je verplicht om te betalen wat er gerealiseerd is op de bouwplaats. Koppel de betalingstermijnen met de uitvoering. En betaal je pas als bijvoorbeeld een verdiepingsvloer is gestort of het metselwerk is gereed.
Je voorkomt hiermee dat je risico loopt dat bij een faillesement ook jouw bouwmateriaal weg is.
2. Begroting
Voordat je de aannemer een opdracht geeft, heeft hij een offerte met bijhorende begroting gemaakt van het werk. Ga het werk na en controleer of er geen werkzaamheden worden uitgevoerd die niet in de begroting staan. Dikke kans dat je een meerwerk rekening gepresenteerd krijgt.
3. Termijnen
Vaak vragen leveranciers om vooraf de bouwmaterialen te betalen. Je kunt ook afspraken maken om een aanbetaling te doen en pas te betalen als alle materialen op de locatie aanwezig zijn. Het voordeel is dat je je uitgaven spreid en je voorkomt dat je materialen niet geleverd worden.
4. Administratie
Vaak komt het voor dat zich onvoorziene zaken voorkomen. Achteraf is het lastig te bepalen wat de meerkosten zijn. De tip is om dagelijks/ wekelijks bij te houden hoeveel manuren er worden besteed en wat ze hebben uitgevoerd. Hierdoor ben je redelijk in staat om in te schatten wat de extra werkzaamheden werkelijk zijn geweest.